- Laibăr – Vestă
- Toloboni – ciorapi din lână
- Voz – un cazan din lemn în care se pune varza la murat
- Voz – un cazan din lemn în care se pune varza la murat
- Scoverzi – clătite
- Zămătisă – brânză dulce de vacă
- Crumpeni – cartofi
- Măietec – un fel de cârnat, conţinând şi ficat de porc (în mare parte)
- Laboş – cratiţă
- Curcubetă – dovleac pentru animale
- Cucuruz – porumb
- Tălpoane – bârna casei de la temelie, care servește totodată ca prag al casei.
- Undietul – colțul între sobă și peretele din dos
- Procoițe, Pricoițe – paturi
- Blide – farfurii
- Cancee – ulcioare mici și frumos smălțuite, cu figuri florale
- Buriie – vas mai mic în care se transportă lichidele la o distanță mai mare.
- Butoi, butoni – vas mai mic folosit pentru depozitarea rachiului, alcoolului făcut acasă.
- Putină – un vas în care se ține varza la murat.
- Bucig, Ciubăr – un vas în care se ține brânza la sărat.
- Pimiță, pivniță – se găsește de obicei la casele construite pe un teren mai înclinat , intrarea se face prin partea dinspre vale cu o temelie mai înaltă.
- Gârliji – un mic acoperiș deasupra intrării în pimiță, pivniță.
- Căldare (unguresc) - găleată
Regionalisme
Abonați-vă la:
Postări (Atom)
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu