Regionalisme


  • Laibăr – Vestă
  • Toloboni – ciorapi din lână
  • Voz – un cazan din lemn în care se pune varza la murat
  • Voz – un cazan din lemn în care se pune varza la murat
  • Scoverzi – clătite
  • Zămătisă – brânză dulce de vacă
  • Crumpeni – cartofi
  • Măietec – un fel de cârnat, conţinând şi ficat de porc (în mare parte)
  • Laboş – cratiţă
  • Curcubetă – dovleac pentru animale
  • Cucuruz – porumb
  • Tălpoane – bârna casei de la temelie, care servește totodată ca prag al casei.
  • Undietul – colțul între sobă și peretele din dos
  • Procoițe, Pricoițe – paturi
  • Blide – farfurii
  • Cancee – ulcioare mici și frumos smălțuite, cu figuri florale
  • Buriie – vas mai mic în care se transportă lichidele la o distanță mai mare.
  • Butoi, butoni – vas mai mic folosit pentru depozitarea rachiului, alcoolului făcut acasă.
  • Putină – un vas în care se ține varza la murat.
  • Bucig, Ciubăr – un vas în care se ține brânza la sărat.
  • Pimiță, pivniță – se găsește de obicei la casele construite pe un teren mai înclinat , intrarea se face prin partea dinspre vale cu o temelie mai înaltă.
  • Gârliji – un mic acoperiș deasupra intrării în pimiță, pivniță.
  • Căldare (unguresc) - găleată


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu